INTERNATIONAAL BEIAARDCONCOURS AMERSFOORT
 
  O.L. Vrouwetoren Amersfoort  

AMERSFOORT - Op zaterdag 9 juni 2007 organiseerde de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging in samenwerking en op initiatief van Beiaard Centrum Nederland een Internationaal Beiaardconcours op het carillon van de O.L. Vrouwetoren in Amersfoort. Alle 58 klokken, volgens de reeks bes0 - chrom. - g5, werden in 1997 gegoten door Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten en evenredig zwevend gestemd. De beiaard heeft een Noord-Europees klavier.

Dezelfde toren biedt ook onderdak aan een tweede beiaard van 35 historische Hemony-klokken en een gelui van 7 luidklokken. Met deze laatste serie klokken, die in 2000 werden gegoten, bezit de toren precies 100 klokken.

JURY
Leden van de jury waren Bernard Winsemius (beiaardier en organist), Liesbeth Janssens (beiaardier), Peter Bremer (beiaardier en beiaarddocent), Gijsbert Kok (beiaardier en organist), en Arie Keijzer (manager van 'Scholen in de Kunst Amersfoort). Het verplichte werk en de vrij gekozen werken werden door de jury even zwaar beoordeeld. De volgorde waarin de deelnemers optraden was bepaald door een loting. Daardoor speelden de kandidaten anoniem.

WEDSTRIJD
De wedstrijd startte om 10.00 uur en eindigde met de prijsuitreiking om 17.00 uur. De competitie bestond uit twee categorieŽn: beiaardiers met een diploma en beiaardiers zonder een diploma. In totaal gingen 13 beiaardiers uit Japan, Zuid-Korea, BelgiŽ, en Nederland de uitdaging van de wedstrijd aan.

PRIJSWINNAARS
De vijf strijdende beiaardiers in categorie B (nog zonder diploma per 1 januari 2007) traden in de ochtend aan. Voor deze categorie waren Studie 1 en Studie 2 van Zes ritmische studies van Wim Franken (geb. 1922) het verplichte werk. De winnaar van de eerste prijs was Jan-Geert Heuvelman uit Rijssen. Hij speelde een recent geschreven nieuw werk van Mathieu Dijker getiteld Nieuwe Toren-spel en liet ook een fraaie interpretatie horen van Fantasia II gecomponeerd door Jef Rottiers. De tweede prijs werd toegekend aan Esther Schopman uit Enschede. Zij speelde als vrij werk het indrukwekkende Les Cloches des Clochards geschreven door Jurriaan Andriessen.

De zes deelnemers in categorie A (met diploma) speelden op de middag. Voor deze categorie was het verplichte werk Danse Nocturne, eveneens geschreven door Wim Franken. Franken, die bij het concours aanwezig was, vierde dit jaar zijn 85ste verjaardag. De jury was unaniem in haar beslissing om de eerste prijs toe te kennen aan Jasper Stam uit Kampen. Hij was heel overtuigend in zijn uitvoering van Movimenti, een stuk geschreven door Geert D'hollander. Tweede was Toru Takao, momenteel woonachtig in Amersfoort, die als vrij gekozen werken Prelude & Arioso van Henk Badings en een bewerking van De Hut op Kippenpoten uit Moussorgsky's Schilderijententoonstelling speelde.

Na korte toespraken van NKV-voorzitter Henk Lemckert en Bernard Winsemius, voorzitter van de jury, werden de prijzen uitgereikt door Arrien Kruyt, wethouder van de stad Amersfoort. Na deze ceremonie nodigde wethouder Kruyt alle deelnemers, de leden van de organisatie, en andere gasten uit voor een borrel.

 

Back