NIEUWE BEIAARD BEREA COLLEGE
 
     

BEREA - Een nieuwe beiaard werd ge´nstalleerd in Berea College, Kentucky, en ingehuldigd op 27 oktober 2000. De beiaard telt 56 klokken: 52 werden in 1980 door Petit & Fritsen gegoten voor Mechanicsburg, Pennsylvania, en aangekocht door Berea College in 1992. De overige 4 werden in 1999 door Petit & Fritsen gegoten.

DISPOSITIE
De basklok is een Es1 klok van 1250 kg, verbonden aan een bes0-toets. De beiaard transponeert een kwart omhoog. De omvang bedraagt bes0, c1, d1 - chromatisch - g5. Het oefenklavier begint op g0 - chrom. - g5, met digitaal bemonsterde klanken van de beiaard van Berea. De klokken hebben allemaal nieuwe, zware, gietijzeren klepels. De constructie werd gemaakt door Verdin. De klavieren werden gebouwd volgens de nieuwe maten van de wereldstandaard van Richard Strauss, nieuw hoofd van Verdins Carillon Division. Deze maten zijn gebaseerd op het Europees manuaal en op het concaaf en radiaal Amerikaans-Engelse pedaal van 2Ż octaven.

De beiaard wordt bespeeld op dinsdag, donderdag en vrijdag om 17.00 uur. Enkele beelden van de installatie van de beiaard zijn te zien op www.berea.edu onder Carillon Project 2000. Wie ge´nteresseerd is om op de beiaard te spelen kan contact opnemen met John Courter.

 

Back