BEIAARD VOOR BRYN MAWR PRESBYTERIAN CHURCH
 
  Een grote klok wordt omhoog getakeld  

BRYN MAWR - Het tijdens de recente renovatie van de toren van de Bryn Mawr Presbyterian Church (Pennsylvania, USA) door bouwlieden ontdekte hijsluik voor klokken bevestigde eens te meer dat de voorgenomen installatie van een beiaard van 49 klokken geen vreemde beslissing was.

Tiffany Ng   __________________________________________________

ANONIEME SCHENKER
Een anonieme gift maakte het voor de kerk mogelijk Petit & Fritsen in te schakelen voor het gieten van een beiaard van 37 klokken. Het instrument werd door de Verdin Company in september 2005 ge´nstalleerd en werd samen met een door Rieger Orgelbau gebouwd orgel van 59 registers in gebruik genomen. Toen de schenker zich de artistieke mogelijkheden van een volledige 4-octaafs beiaard realiseerde, liet hij het instrument in mei 2006 alsnog uitbreiden tot 49 klokken. Daarmee werd de toch al niet geringe concentratie van beiaarden in de streek rondom Philadelphia nog groter.

De beiaard, met een totaalgewicht van ruim 13.636 kg, heeft een bourdon van ongeveer 900 kg en is bespeelbaar via een stokkenklavier. Daarnaast is als afstandsbediening voor het luiden en kleppen een programmeerbaar elektronisch klavier aanwezig. Aangezien de beiaard momenteel alleen aan de voet van de toren goed te horen is, hoopt de kerk uiteindelijk een systeem van beweegbare galmborden te kunnen installeren.

BRYN MAWR BEIAARDIERS
Bob Holmes heeft de groep Bryn Mawr Beiaardiers opgezet van mensen uit de gemeente en het koor om de beiaard bij de kerkdiensten op zondag, speciale diensten, en culturele evenementen te bespelen. De groep is onder leiding van Doug Gefvert, beiaardier van Washington Memorial Chapel in Valley Forge National Historic Park, gegroeid. De leeftijd van de leden varieert van zeventien tot over de zeventig jaar. Men hoopt uiteindelijk ook leden van buiten de gemeente bij de beiaard te betrekken en op die manier een artistiek ontmoetingspunt voor de gehele gemeenschap te creŰren.

Direct na de ingebruikname voegde de beiaard zich direct in de zomerconcertseries in de regio. De lijst van gasten in het afgelopen jaar omvatte gevestigde internationale beiaardiers zoals Ann-Kirstine Christiansen en nieuwe Amerikaanse gezichten zoals Lara West.

De Bryn Mawr Beiaardiers zijn betrokken bij de plannen voor het congres in 2009 van The Guild of Carillonneurs in North-America in het nabijgelegen Longwood Gardens. Men zou graag als gastheer optreden voor evenementen in hun kerk met 1200 zitplaatsen. Door de betrokkenheid van lokale beiaardiers zoals Doug Gefvert, Lisa Lonie, Janet Tebbel en de energieke initiatieven van Bob Holmes is dit nieuwe instrument klaar om opgenomen te worden in de schatkamer van beiaarden in de staten Pennsylvania en New Jersey.

Aanvullende informatie over het Middleton Family Carillon en de Bryn Mawr Presbyterian Church is on-line te vinden op [www.bmpc.org].

 

Back