WEBSITE OVER WAR MEMORIAL EN PEACE CARILLONS
 
  Vredespaleis in Den Haag  

Op donderdag 30 november 2017 werd in het Vredespaleis te Den Haag de website War Memorial and Peace Carillons (WMPC) gelanceerd. De burgemeester van Den Haag, de president van het Internationaal Gerechtshof en vertegenwoordigers van ambassades behoorden tot de ongeveer zeventig aanwezigen. De website bevat inmiddels gegevens over ruim dertig carillons, zoals die van de 'Peace Tower' van het Nationaal Parlement in Ottawa, het 'National War Memorial' in Wellington (Nieuw-Zeeland), het stadhuis van Kaapstad, en de universiteiten van Toronto, Sydney en Leuven.

UITNODIGING
Sinds mensenheugenis bestaat er een verband tussen klokken en vrede. Al ver voor onze jaartelling trachtte men immers met het geluid van klokken onheil af te weren. Deze eigenschap van klokken werd overgenomen in de christelijke traditie. Men ging klokken als heilige objecten beschouwen die stormen konden doen bedaren of duivels verjagen. Al in de dertiende eeuw droegen veel klokken de inscriptie "O Rex gloriae, veni cum pace" (O glorieuze Heer, kom met vrede).

INSTRUMENTEN
The Peace Tower, Ottawa, CanadaNa de Eerste Wereldoorlog, waarin veel klokken en carillons voorgoed het zwijgen was opgelegd, ontstond het idee van een vredesbeiaard als oorlogsgedenkteken. De op deze instrumenten gespeelde muziek zou de herinnering aan de gevallenen levend kunnen houden. Het aantal vredesbeiaarden werd na de Tweede Wereldoorlog verder uitgebreid.

Een eerste gedachte om een netwerk te vormen rondom War Memorial and Peace Carillons kreeg vorm tijdens het BWF-congres in 2014 in Antwerpen. Het thema van het congres was namelijk War Memorial Carillons na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In Nederland behoren tot deze oorlogsmonumenten in klank de klokkenspellen van Amsterdam (Slotermeer), Arnhem, Bergen (N.H.), Doesburg, Heiligerlee, Meppel, Oosterbeek en Waalre

Het WMPC logo toont het zwart van conflicten dat als een net over de aarde ligt maar waaruit zich een vredesduif met een olijftak onttrekt.

In de komende tijd zal de website verder worden aangevuld en verlevendigd. Het is de bedoeling dat deze bijzondere instrumenten voor de vrede zullen blijven klinken en dat de website hun stem zal versterken.

 

Back