INFORMATIE BWF WERELDCONGRES 2006 IN GDANSK
 
  Het oude stadhuis van Gdansk  

GDANSK - Het 15de wereldcongres van de Beiaard Wereld Federatie zal in Gdansk (Polen) plaatsvinden. Het congres begint officieel op zondag 16 juli 2006 en eindigt op donderdag 20 juli 2006. Het congrescentrum zal in het schitterende oude stadhuis in het hart van de stad worden ondergebracht. Dit is ook de plaats waar de lezingen en de plenaire bijeenkomsten zullen worden gehouden. Alle congreslocaties in het oude stadscentrum liggen op loopafstand van elkaar.

Op het moment zijn er twee beiaarden in Polen, beide in Gdansk. De grootste, gehangen in de toren van de St. Catharinekerk, is een vier-octaafs instrument van 49 klokken. Het tweede carillon met drie octaven (37 klokken), is te vinden in het oude stadhuis van Gdansk. Beide beiaarden vervangen historische instrumenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan. Tijdens het congres zal tevens een reizende beiaard beschikbaar zijn.

Gdansk is een havenstad met ruim een half miljoen inwoners. De gemiddelde temperatuur in juli is 20 °C (68 °F), maar haalt regelmatig de 25 °C (78 °F). Het weer is veranderlijk, soms regenachtig, maar meestal zonnig. Het karakteristieke silhouet van de stad wordt gedomineerd door de vele torens, waaronder de toren van de beroemde basiliek van de Heilige Maria.

De stad kent een bewogen historie. Met de beschieting van het Westerplatte schiereiland begon op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg daarvan zou het oude stadscentrum vijf jaar later nagenoeg geheel worden verwoest. Wie meer wil weten over de stad kan veel informatie vinden op [www.gdansk.pl].

PROGRAMMA EN LEZINGEN
Iedere dag staan er beiaardconcerten op het programma door beiaardiers van de bij de BWF aangesloten lidorganisaties. Daarnaast heeft de organisatie een aantal vooraanstaande beiaardiers als gastspeler uitgenodigd.

Een folkloristische avond in een beroemd historisch fort en een dagtocht naar het kasteel van Malbork vormen de culturele activiteiten van het programma. Tevens zijn een bezoek aan het historische stadsdeel Oliwa en de aangrenzende stad Sopot - een bekende badplaats met de langste houten pier van Europa - voorzien. Op de website [www.carillon.pl] van de Poolse Beiaard-Vereniging verschijnt binnenkort het definitieve congresprogramma.

Het programma vermeldt al lezingen van Dr. D. Szlagowska over "Muziek in het oude Gdansk" en Dr. D. Popings over "Beiaardmuziek in het oude Gdansk". Daarnaast nodigt de organisatie een ieder uit om met voorstellen voor een lezing te komen. Voorwaarde is dat de onderwerpen een relatie moeten hebben met het thema van het congres: De beiaard - een historisch instrument voor de toekomst.

Voorstellen kunnen tot 31 januari 2006 worden ingediend door het inzenden van een samenvatting van ongeveer 1000 woorden en een specificatie van de benodigde audio-visuele apparatuur. Lezingen mogen maximaal 45 minuten duren. Een wetenschappelijk comité zal een keuze maken uit het ontvangen materiaal. Wie een lezing geeft, krijgt geen vergoeding, maar wordt vrijgesteld van het betalen van het inschrijfgeld.

Gdansk heeft directe luchtverbindingen met Warsaw, Frankfurt, Hamburg, København, London en Dortmund. De afstand over de weg van Berlijn naar Gdansk is 496 km, vanaf Amsterdam 1172 km. Ook zijn er boot- en treinverbindingen vanaf København en Stockholm.

INSCHRIJVING VOOR HET CONGRES
Men kan zich voor het congres inschrijven via het inschrijfformulier op de website [www.carillon.pl]. Wie zich vóór 31 maart 2006 aanmeldt, betaalt als inschrijfgeld € 150 per persoon en € 100 voor gezinsleden. Van kinderen onder de 18 jaar wordt een bijdrage van € 50 verwacht. Studenten betalen € 100. Het door belangstellenden, die geen lid zijn van een BWF lidorgansatie, te betalen inschrijfgeld is € 200. Na genoemde datum zijn de prijzen hoger.

Betaling van het congresgeld geeft toegang tot alle lezingen, concerten, het slotconcert met een symfonieorkest, gesponsorde maaltijden en excursies. Ook ontvangt men de congresfoto en het congresboek.

In het centrum van de stad zijn - voor eigen rekening - diverse hotels beschikbaar: Holiday Inn (****), Mercure-Hevelius (***) en Dom Muzyka (**). Alle hotels beschikken over bewaakte parkeerplaatsen voor auto's. Het is de bedoeling dat men zijn hotel reserveert via de eerder genoemde website van de Poolse Beiaard-Vereniging. Alleen wie via deze website een hotelkamer reserveert, komt in aanmerking voor de speciale gereduceerde prijzen. Boek dus niet rechtstreeks bij de genoemde hotels. De in Polen gebruikte munteenheid is de Zloty (1 euro is ongeveer 4 Zloty).

 

Back