BEIAARDCONCOURS HAMBURG
 
     

HAMBURG - Op zaterdag 15 september 2001 organiseerde het comité 'Förderkreis rettet die Nikolaikirche' in samenwerking met de Scandinavische Beiaardschool in Løgumkloster een internationaal beiaardconcours op het carillon van de St. Nikolaitoren in Hamburg. Deze toren is eigenlijk een ruïne en toch de hoogste kerktoren in Hamburg. Het carillon telt 51 klokken, die in 1993 door Koninklijke Eijsbouts uit Nederland werden gegoten. Het klavier is chromatisch en omvat de reeks c1 t/m c5.

CONCOURS
Tien kandidaten hadden zich opgegeven door het inzenden van een cassette met een opname van de verplichte werken: Prelude IV van Matthias Van den Gheyn, Prelude posthume in d-klein gecomponeerd door Jef Denyn, en Evocation van componist en beiaardier John Courter. Vijf kandidaten werden uiteindelijk uitgenodigd om – anoniem – voor de jury te komen spelen.

WINNAARS
De eerste prijs, een geldbedrag van DEM 3.000 werd toegekend aan Charles Dairay uit St. Amand-les-Eaux (Frankrijk). De tweede prijs van DEM 2.000 werd gewonnen door Mathieu Polak uit Driebergen. De derde prijs ter waarde van DEM 1.000 was voor Malgorzata Drzewiecka uit Gdansk (Polen). De extra prijs voor een volksliedarrangement werd niet toegekend.

JURY
De jury bestond uit Koen Van Assche, Ann-Kirstine Christiansen, Peter Langberg, en Olaf Sandkuhl.

 

Back