REIZENDE BEIAARD SCANDINAVISCHE BEIAARDSCHOOL
 
  De nieuwe reizende beiaard  

LØGUMKLOSTER - In 2006 heeft klokkengieterij Koninklijke Petit & Fritsen voor de Scandinavische Beiaardschool in Denemarken een nieuwe reizende beiaard gemaakt. Het instrument bestaat uit 50 klokken (reeks c2 - d2 - chromatisch - d6). Voor demonstratiedoel-einden is een extra c3 luidklok met een gewicht van 54 kg aan de beiaard toegevoegd. De klank van de klokken is erg mild. Het volume ervan kan worden teruggebracht door platen van Lexan, een sterk en licht plastic, met magneten aan het frame te bevestigen. Het totaalgewicht van de truck en klokken mocht niet meer bedragen dan 3400 kg.

CONSTRUCTIE
Door de modulaire constructie kan het instrument naar bijna iedere locatie worden vervoerd. Alle modules kunnen iedere deur die tenminste 83 cm breed is passeren. De eerste module bestaat uit een BWF Klavier 2006, dus gebouwd volgens de nieuwe wereldstandaard, maar met twee kleine afwijkingen: een toetsval van 35 mm voor de manuaaltoetsen en een pedaalomvang van niet helemaal twee octaven (de hoogste pedaaltoets is een a). De modules links en rechts van het klavier bevatten de 11 grootste klokken. De vierde module biedt plaats aan de overige 39 klokken. Het opbouwen en uit elkaar nemen kan door één persoon in ongeveer twee uur worden gedaan. De muzieklessenaar en de bank moeten apart van het instrument worden vervoerd.

Bij het afbreken van het instrument kunnen de draden, die de toetsen via kleine gerichte tuimelaars met de klepels verbinden, worden losgehaakt. De verticale tuimelassen van de basklokken draaien in kogellagers. Voor de pedaalkoppelingen zijn remkabels van een fiets toegepast. Dit beperkt ook meteen het gewicht van het instrument.

INGEBRUIKNAME
Op zaterdag 11 november 2006 is de beiaard in Løgumkloster in gebruik genomen tijdens een concert door studenten en docenten van de Scandinavische Beiaardschool. Later op dezelfde dag werd het carillon in een kerk opgebouwd teneinde de mogelijkheden van het samenspelen met andere instrumenten te demonstreren. Aan het eind van dit speciale concert werd de beiaard door Ulla Lunn namens de Maersk Company officieel overgedragen aan de school. Dit bedrijf had geld geschonken uit een speciaal fonds met de naam "A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal". De afsluitende receptie in de school werd druk bezocht.

Wanneer de beiaard niet onderweg is zal de truck met het instrument geparkeerd staan in een nieuw gebouw vlakbij de school en dichtbij een prachtige grote tuin. Daar zal het ook voor lessen worden gebruikt en als oefenbeiaard voor de studenten.

 

Back