INTERNATIONAAL BEIAARDFESTIVAL IN LOMMEL
 
   

LOMMEL - De stad Lommel organiseert in samenwerking met de Vlaamse Beiaardvereniging een beiaardfestival aansluitend op het 16de BWF Wereldcongres. Het festival begint op vrijdag 18 juli en eindigt op maandag 21 juli. Enerzijds wordt gefocust op het beiaardwerk van Geert D'hollander en John Courter en anderzijds wordt de beiaard in de 21ste eeuw belicht met nieuwe mogelijkheden en toepassingen.

BEIAARD
Lommel heeft sinds 2000 een beiaard, gegoten door Koninklijke Eijsbouts uit Asten (NL). De beiaard is niet-transponerend en bestaat uit 63 klokken van licht profiel of 5 chromatische octaven (bes0 - c1 - d1 - chromatisch - d6). De Lommelse beiaard is - samen met de universiteitsbeiaard van Leuven - de tweedegrootste van BelgiŽ qua omvang van klokken. De beiaard heeft een basklok van 3263 kg en een totaal gewicht van 15.493 kg. Twee luidklokken (d1 en fis1) van Marcel Michiels uit 1955 werden mee in de beiaard opgenomen en herstemd door Eijsbouts. Er bevindt zich tevens een angelusklokje uit 1394 in de toren. Het automatisch spel laat elk half uur een melodie horen.

ACTIVITEITEN
Er zullen solo-concerten plaatsvinden, beiaard vierhandig, beiaard in combinatie met tape, een forum over de beiaard in de 21ste eeuw en een presentatie over de muziek van Geert D'hollander en John Courter met concerten door beide componisten. Het nieuwste type mobiele beiaard wordt gedemonstreerd door Frank Steijns. Voor de concerten wordt geluisterd in het park van het Burgemeestershuis, voor de presentaties wordt het Raadhuis voorzien. Tevens is een bezoek aan het Glasmuseum gepland. Deelnemers kunnen zich inschrijven om op de beiaard te spelen. Ziehier het totale programma .

LOGIES
Het aanbod van verblijfmogelijkheden is qua prijs/kwaliteit zeer gunstig. Ze liggen op loopafstand van de activiteiten. Hotel Corbie, Hertog Janplein 1, 3290 Lommel, eenpersoons 85 euro / tweepersoons 120 euro www.corbie.be. Als u kamperen verkiest, surf dan naar www.blauwemeer.be of www.parelstrand.be.

REGISTRATIE
Door zich in te schrijven krijgt men een reductie van 10 % op de hier vermelde hotelkosten en een badge die toegang geeft tot alle activiteiten waaronder een lunch en een receptie. Gelieve het inschrijfformulier vůůr 1 mei in te zenden naar .

STAD VAN GLAS EN ZAND
Lommel heeft ťťn grote lange winkelstraat. Aan het ene einde bevindt zich Hotel Corbie, samen met het Raadhuis en enkele brasserieŽn, het Glasmuseum en het cultureel centrum De Adelberg. Aan de andere kant van de winkelstraat bevindt zich de Sint-Pietersbandenkerk waarin de beiaard hangt, en het Park van het Burgemeestershuis waar de luisterplaats is. De toeristische bezienswaardigheden zijn:

 • De neogotische kerk van Sint-Pietersbanden
 • Het oude gemeentehuis (1845)
 • De Leyssensmolen te Kattenbos
 • Het Duits soldatenkerkhof (bijna 40.000 graven)
 • Het Pools soldatenkerkhof (257 graven)
 • Het bedevaartsoord Mariapark
 • De Groote Hoef
 • Het burgemeestershuis met park

De musea zijn:

 • De Kolonie, Archeologisch en Historisch Museum, Kolonie 7
 • Het Wateringhuis
 • Het glazen Huis - Vlaams centrum voor moderne glaskunst

Lommel heeft heel wat mogelijkheden voor ontspanning en vrije tijd. Rondom het marktplein liggen tal van horecazaken, even verderop ligt het cultuurcentrum De Adelberg en het bioscoopcomplex Utopolis (5 zalen).

Lommel heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk en heel wat wandelpaden. Zo kan je in de natuurgebieden Pijnven, Lommelse Sahara of De Watering genieten van de natuur en beschermde vogel- en plantensoorten.