INTERNATIONALE COMPOSITIEWEDSTRIJD MECHELEN
 
  Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn'  

MECHELEN - De Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' organiseerde de Compositiewedstrijd 2002, in samenwerking met het stadsbestuur van Mechelen, met de steun van 'Toren en beiaard', en 'De vrienden van de beiaard'. Niet minder dan 16 inzendingen werden ontvangen van componisten in BelgiŽ, Amerika en Rusland. De officiŽle prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 14 maart 2003 in de 'Kolommen-zaal' van het stadhuis in Mechelen. De bekroonde inzending werd daarmee het verplicht uit te voeren werk tijdens de in 2003 te houden Koningin Fabiola-wedstrijd.

JURY
De leden van de internationale jury waren: John Courter (USA), Jo Haazen (BelgiŽ), Gaston Nuyts (BelgiŽ), Jaak Maertens (BelgiŽ), Kristiaan Van Ingelgem (BelgiŽ) en Boudewijn Zwart (Nederland).

Voorwaarde was dat het werk een speelduur van ongeveer 5 minuten zou hebben en dat het uitvoerbaar zou moeten zijn op de beiaard van de Mechelse St. Romboutstoren. Dit instrument bestaat uit 49 klokken: bes0 – c1 – d1 – chrom. – c4 (de c1-klok klingt als g0). De jury beoordeelde vooral op:

  • Geschiktheid: is het werk geschikt voor de beiaard als instrument en is het uitvoerbaar door een geschoold beiaardier?
  • Originaliteit: brengt het werk iets nieuws?
  • Algemene muzikaliteit: spreekt het de muziekliefhebber aan?
Iedere deelnemer mocht ťťn of meer originele composities insturen. De partituren van de bekroonde werken blijven eigendom van de beiaardschool en mogen door de school worden uitgegeven.

PRIJZEN
De 'Jef Denyn' prijs ter waarde van EUR 1.000 ging naar 'Ronald Glethreed'. Dit bleek de schuilnaam te zijn van Geert D'hollander. Zijn compositie We Ring, We Chime, We Toll was geÔnspireerd op diverse karakteristieke klokkenklanken. Het Engelse change-ringing en chiming, de feestelijke luidklokken, de statige uurslag, sprankelende tintinnabuli en het ritmisch Russisch beieren worden telkens geparafraseerd en verwerkt tot een compositie. Herkenbaarheid, gecombineerd met repetitieve motieven, zachte kleuren en een open, transparante schrijfwijze, resulteren in een toegankelijk, hedendaags werk.

De 'Aanmoedigingsprijs voor een jong talent' ter waarde van EUR 150 ging naar Tom Van Peer voor zijn compositie Nocturne nr. 1 voor beiaard. Deze prijs en de 'Jef Denyn' prijs werden door SABAM geschonken.

De speciale 'Staf Nees' prijs ter waarde van EUR 300 werd uitgereikt aan Elena Sadina (Rusland) voor haar compositie Over de wijde velden. Een prijs beschikbaar gesteld door de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn'.

 

Back