INTERNATIONALE JEUGDBEIAARDWEDSTRIJD
 
   

MECHELEN - Op 21-22 april 2012 organiseert de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn', de Koninklijke Vereniging Toren & Beiaard in samenwerking met de stad Mechelen in het kader van de herdenking van de 150e geboortedag van de Mechelse stadsbeiaardier Jef Denyn voor het eerst een Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd. Deze wedstrijd groeide uit het Internationaal Beiaardfestival voor de Jeugd, dat reeds drie maal in Mechelen werd georganiseerd.

WEDSTRIJD
De deelnemers treden op per leeftijdscategorie:

  • Categorie A - van 9 tot 13 jaar. De speelduur bedraagt voor iedere deelnemer minimaal 5 en maximaal 10 minuten. Iedere deelnemer speelt op een mobiele beiaard binnen de toegestane speelduur 2 werken naar eigen keuze.
  • Categorie B - van 14 tot 16 jaar. De speelduur bedraagt voor iedere deelnemer minimaal 5 en maximaal 10 minuten. Iedere deelnemer speelt op een mobiele beiaard binnen de toegestane speelduur 2 werken naar eigen keuze.
  • Categorie C - van 17 tot 21 jaar. De speelduur bedraagt voor iedere deelnemer minimaal 5 en maximaal 10 minuten. Iedere deelnemer speelt op de beiaard van de Sint-Romboutstoren binnen de toegestane speelduur 2 werken naar eigen keuze, waarvan minstens één originele beiaardcompositie.

PRIJZEN
In elke categorie worden drie prijzen toegekend in de vorm van een klok met herinnering aan de wedstrijd. Daarnaast wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

PROGRAMMA
Zaterdag 21 april

  • 08.30 uur: Koninklijke Beiaardschool. Verwelkoming. Bepalen van de volgorde van de deelnemers.
  • 09.00-14.00 uur: Cultureel Centrum Mechelen. Wedstrijd met het optreden van de drie categorieën.
  • 15.30 uur: Concert door de studenten van de KBS met de prijsuitreiking en receptie.
Zondag 22 april
  • 12.00-13.00 uur: Torenmuziek. Beiaardmuziek van Jef Denyn en tijdgenoten op alle beiaarden in de stad (mobiele beiaard aan Lamot, O-L-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Busleyden, St.Rombouts) door de studenten van de KBS.
  • 15.00 uur: Concert op de Grote Markt door de laureaten van de Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd op een mobiele beiaard en op de beiaard van de Sint-Romboutstoren, in samenwerking van het Stedelijk Conservatorium van Mechelen.

JURY
Koen Cosaert, directeur Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' (voorzitter), Jan De Maeyer, directeur Stedelijk Conservatorium Mechelen, Boudewijn Zwart, directeur van het Dutch Carillon Institute Dordrecht, Eddy Mariën, stadsbeiaardier van Mechelen en docent Koninklijke beiaardschool 'Jef Denyn', Dina Verheyden, docente Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn', Ludwig van Mechelen, directeur Klassiek Centraal, Gerda Samyn (secretaris).

PUBLIEKSPRIJS
De publieksprijs wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard 'Jef Denyn' en gecoördineerd door Erik Vekemans (voorzitter).

WEDSTRIJDREGLEMENT
Door de deelname aan de wedstrijd verklaart de deelnemer zich akkoord met het wedstrijdreglement. De uitspraak van de jury is bindend. De jury heeft het recht één of meer prijzen niet toe te kennen. Er wordt rekening meegehouden met de leeftijdverschil van de deelnemers binnen de categorie. Indien de maximale tijdsduur wordt overschreden kan de jury een deel van een vrij gekozen werk buiten beoordeling laten. De volgorde van optredens binnen de categorie wordt per leeftijd bepaald.

 

Back