INFORMATIE BWF WERELDCONGRES 2004 IN OSLO
 
  Kathedraal van Oslo  

OSLO – Het Comité van Afgevaardigden van de BWF heeft Oslo gekozen als locatie voor het 14de Beiaard Wereld Congres van 27 juni - 1 juli 2004. Hare Majesteit Koningin Sonja is beschermvrouwe van het congres, dat voor de eerste keer in Noorwegen wordt gehouden. Het organisatiecomité bestaat uit de Nordisk Selskab for Campanologi og Klokkespil en Sonus - Amici Campanarum Osloensis, een kort geleden opgerichte vereniging van mensen met interesse in klokken en beiaarden.

OSLO
Oslo - de hoofdstad van Noorwegen - ligt in het hart van Scandinavië, omgeven door prachtige landschappen variërend van fjorden tot beboste bergen. Aan het begin van de 10de eeuw werd een nederzettig gebouwd bovenaan de Oslo fjord. Tijdens de 11de eeuw groeide deze nederzetting uit tot een middeleeuwse stad, waardoor Oslo tot de oudste steden van Scandinavië behoort en de enige Scandinavische hoofdstad is met een bewoning sinds de tijd van de Vikingen.

Vandaag de dag is Oslo een moderne stad en een goed toegeruste plaats voor congressen. Het centrum van Oslo is klein en compact, met hotels, vergaderfaciliteiten, winkelcentra, restaurants, café's met terras, en ander vermaak binnen loopafstand. De schone omgeving met frisse lucht en helder water zijn waardevolle eigenschappen. De burgers van Oslo zijn vriendelijk en ontvangen graag gasten. Communicatie is eenvoudig, aangezien de meeste Noren Engels spreken.

Oslo is er trots op de deelnemers aan het congres te mogen ontvangen in het stadhuis van Oslo. De unieke architectuur, de fresco's en sculpturen vormen, samen met de beiaard, prima randvoorwaarden voor het congres. De lezingen zullen worden gehouden in de Raadszaal. Een tentoonstelling over de beiaarden van Oslo zal ook in het stadhuis worden ingericht, zo'n twee minuten lopen van het congres hotel.

De nieuwe beiaard van de Kathedraal van Oslo is op 14 december 2003 in gebruik genomen en in de zomer van 2004 zal ook de nieuwe beiaard in de toren van de Uranienborg Kerk gereed zijn. Samen met de Reizende Beiaard zullen tijdens het congres dus vier instrumenten van zich laten horen.

Het BWF congres is een gezamenlijk project van de Scandinavische landen en Oslo verheugt zich op het presenteren van de stad, de Scandinavische beiaardcultuur, de klokkengietkunst, en de Scandinavische muziek aan het internationale gezelschap van beiaardiers en klokkenliefhebbers. Uit Finland zal de handbelgroep SONUS deelnamen aan het congres. Het thema van het congres is De stem van de stad.

BEIAARDEN
Tijdens het wereldcongres zullen zes beiaarden beschikbaar zijn voor concerten:


 BeiaardGieterKlokkenBourdon
 
Stadhuis Oslo

Olsen Nauen 2000

49

4000 kg
 Kathedraal OsloOlsen Nauen 200348680 kg
 Uranienborg KerkOlsen Nauen 2004371600 kg
 Kerk BragernesBergholtz 196135640 kg
 Kerk SandefjordSchilling 1931251250 kg
 Reizende BeiaardOlsen Nauen 1984521050 kg


De Reizende Beiaard zal zowel voor als na het congres een rondreis maken door de Scandinavische landen. Beiaardiers die geďnteresseerd zijn in het verzorgen van concerten gelieve contact te nemen met Morten Langberg. Meer informatie is te vinden op [www.nordic-carillon.dk].

CONGRES PROGRAMMA
Het programma van het congres omvat het volgende:

  • Lezingen over het instrument, de beiaardmuziek en het thema van het congres
  • Concerten op de drie nieuwe beiaarden van Oslo en op de Reizende Beiaard
  • Carillon + (beiaard in samenspel met andere instrumenten en quatre mains)
  • Excursie naar twee beiaarden buiten Oslo en naar de Noorse Klokkengieterij
  • Speciale kerkdienst in de Kathedraal
  • Ontvangst door de burgemeester in het Stadhuis van Oslo
  • Ingebruikname van de beiaard van de Uranienborg kerk
  • Tijd voor maaltijden, museumbezoek, winkelen en sociale contacten

ACTIVITEITEN VOOR EN NA HET CONGRES

 2 - 4 juliJaarvergadering van de Nordisk Selskab for Campanologi og Klokkespil in Sandefjord
 
6 - 10 juli

Internationale Workshop in Lřgumkloster
  Download
 Lessen door Milford Myhre, Peter Langberg en anderen
 
Hele jaar

Noorwegen in een notendop - Ontdek Scandinavië
 Deelnemers aan het congres wordt aanbevolen voor of na het congres nader kennis te maken met Noorwegen en de andere Scandinavische landen. Informatie beschikbaar op: [www.nordicco.com].


HOE NAAR OSLO TE REIZEN

Deelnemers aan het congres kunnen per vliegtuig, boot, trein of auto naar Oslo reizen. Het internationale vliegveld van Oslo, Oslo Airport Gardermoen, ligt ongeveer 50 km ten noorden van de stad. Sandefjord Airport Torp ligt 110 km ten zuid-westen van Oslo. De lage tarieven van luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft van dit vliegveld een nieuwe en belangrijke toegangspoort naar Oslo gemaakt. Ook is er via de Oslo fjord het hele jaar door een verbinding met de oceaan, wat Oslo tot een belangrijke haven voor veerdiensten maakt. Moderne en comfortabele treinen en bussen verbinden Oslo met Zweden, Denemarken en de rest van het continent. Het wordt aanbevolen niet met een auto naar Oslo te komen, aangezien parkeren duur kan zijn.

REGISTRATIE
Het inschrijfformulier is nu beschikbaar als PDF-document  Download
Het inschrijfgeld bedraagt € 150. Registratie en betaling van het inschrijfgeld dient voor 15 maart 2004 te geschieden.

Adres voor inschrijving en vragen:

 
WORLD CARILLON CONGRESS 2004
 c/o Congress Host Vegar Sandholt

 AdresOslo City Hall, N-0037 Oslo, Norway
 Telefax+47 978 27 476
 Telefoon+47 23 46 19 25 or +47 907 99 991

Informatie omtrent het congres elders op het internet:

 Beiaard Wereld FederatieNieuws oktober 2002
 Nordisk Selskab for Campanologi og Klokkespil[www.carillon.dk]
 Rondreis Reizende Beiaard[www.nordic-carillon.dk]
 Bezoek Noorwegen op internet[www.norway.com]
 Bezoek Oslo op internet[www.visitoslo.com]

Deze tekst (zonder foto's) is ook beschikbaar als PDF-document  Download
Het gratis programma om een PDF-document te kunnen lezen is te vinden op [www.adobe.com].
 

Back