NIEUWE BEIAARD IN TAEJON
 
  Taejon  

TAEJON Klokkengieterij Koninklijke Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel (Nederland) heeft in het najaar van 2001 een beiaard van 77 klokken geleverd aan het 'Hyechon College' in Taejon. Deze Zuid-Koreaanse stad ligt in de provincie Chungchong, ongeveer 200 km ten zuiden van de hoofdstad Seoel. Met 1.300.000 inwoners is Taejon de vijfde stad van het land. De bourdon van de beiaard, de 78ste klok, is een Es0-klok.

HYECHON COLLEGE
De campus van het Hyechon College ligt aan de rand van de stad die doorsneden wordt door rijstvelden en gin seng akkers. Het betreft hier geen universiteit maar een onderwijsinstituut dat het best vergeleken kan worden met de HBO-opleidingen in Nederland. Het instituut startte 62 jaar geleden als een verpleegstersopleiding op basis van Koreaanse tradities en christelijke principes. In het onderwijsprogramma van het college speelt de kerk een belangrijke rol. Kerkbezoek is verplicht gesteld.

TOREN EN BEIAARD
De speciaal gebouwde vrijstaande toren en beiaard vormen samen een monument dat door de schenker Mr. Byung-Ik Lee is opgericht ter nagedachtenis van zijn moeder. Omdat zij op de leeftijd van 78 jaar was overleden is de toren 78 meter hoog geworden en omvat de 78 klokken.

Mr. Lee, een ondernemer in de confectie-industrie, koos op aanraden van enkele adviseurs voor een toren waarvan het ontwerp is afgeleid van die van de beiaardtoren van de Stanford University in California (USA). In feite is de toren een vergrote kopie van de Hoover Tower aldaar: op een rechthoekige schacht staat een groot achtkant, bekroond met een koepeldak.

Aan de voet van de toren zijn enkele ruimtes gebouwd, zoals een royale entree, een auditorium, en een studeerkamer voor de beiaardier met elektronisch oefenklavier en een programmeerstation voor het automatisch speelwerk. De toren is voorzien van een lift, terwijl de tussenzolders van de toren voor allerlei doeleinden gebruikt gaan worden. Men wil de zalen een museumfunctie geven en op de tussenverdiepingen waarschijnlijk een muziekafdeling vestigen.

De grootste klokken van de beiaard hangen rondom de glazen speelcabine die in het midden op de vloer van de klokkenkamer is gebouwd. De grootste klok in de toren heeft de slagtoon Es0 en is met zijn gewicht van bijna 11.000 kg de zwaarste klok die ooit in Aarle Rixtel is gegoten. Helaas wordt deze klok alleen als uurslagklok gebruikt. De overige 77 klokken zijn op het klavier (Amerikaanse standaard) aangesloten volgens de reeks: c1 d1 chrom. f7.

Op 10 mei 2002 werd de beiaard met veel kerkelijk en wereldlijk vertoon in gebruik genomen door Arie Abbenes, stadsbeiaardier van onder meer Utrecht, Asten en Eindhoven. Naar verluidt is het een bijzonder mooi instrument geworden dat ondanks de lage transpositie erg gemakkelijk te bespelen is. Men heeft bij de inrichting geen compensatieveren gebruikt.

 

Back