INTERNATIONAAL BEIAARDCONCOURS TIEL
 
  St. Maartenstoren Tiel  

TIEL - Op zaterdag 17 juni 2006 organiseerde de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging in samenwerking met en op initiatief van het Comité Beiaardconcours Tiel 2006 een Internationaal Beiaardconcours op de beiaard van de St. Maartenstoren van Tiel. Alle 47 klokken, volgens de reeks c1 - d1 - e1 - chrom. - c5 en als zodanig aangesloten op het klavier, werden in 1964 gegoten door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten. De beiaard hangt in een tamelijk gesloten toren en heeft een klavier volgens de Europese standaard.

Rondom de toren waren diverse plaatsen te vinden waar men ongestoord kon luisteren. Het was een prima georganiseerd concours. Zelfs het weer kon niet beter. Veel zonneschijn, warm, maar niet te heet.

WEDSTRIJD
Vlak na de loting kon de eerste deelnemer om tien uur starten. De wedstrijd eindigde tegen de avond met de prijsuitreiking. Het was echt een internationaal concours met dertien beiaardiers die het in twee categorieën tegen elkaar opnamen: met of zonder een diploma. Deelnemers waren afkomstig uit vijf verschillende landen: Jan Verheyen (België); Charles Dairay (Frankrijk); Toru Takao, Chiaki Wada (Japan); Monika Kazmierczak, Malgosia Fiebig (Polen); Bauke Reitsma, Janno den Engelsman, Edwin Berends, Ewa Mendys-Kamphorst, David van der Vlies, Jasper Stam, Wout van der Linden (Nederland).

Het verplichte werk voor deelnemers in categorie A (met diploma) was Prélude Choral van Rien Ritter (1922-1991). Beiaardiers in categorie B (zonder diploma) moesten allen Klein Koraal van Mathieu Dijker (geb. 1927) vertolken. Daarnaast diende iedere beiaardier één of meer zelf gekozen stukken te spelen, op voorwaarde dat de maximale speeltijd van 20 minuten niet zou worden overschreden.

JURY
De uitvoeringen werden zorgvuldig beoordeeld door Gert Oldenbeuving (voorzitter, beiaardier en organist), Anna Maria Reverté i Casas (beiaardier van Barcelona), Dirk S. Donker (beiaardier en organist), Gildas Delaporte (beiaardier en contra-bassist), en Ben Middeldorp (dirigent en organist van de St. Maartenskerk van Tiel). Voor ieder stuk kregen de kandidaten een cijfer voor techniek, interpretatie en moeilijkheidsgraad. De jury werd bijgestaan door een niet-meestemmende secretaris.

PRIJSWINNAARS
Malgosia Fiebig uit Gdansk, momenteel in Amersfoort wonend, won de eerste prijs in categorie A. De burgemeester van Tiel, Steven de Vreeze, overhandigde haar een envelop met EUR 600 en beloofde haar een uitnodiging voor drie beiaardconcerten in 2007. Behalve het verplichte werk speelde zij Gregorian Triptych van John Courter en Prélude no. 1 van Robert Lannoy. De tweede prijs, een envelop met EUR 350, ging naar Jasper Stam uit Kampen. Het door hem zelf gekozen werk was De Kathedraal van Arthur Meulemans.

Winnaar van de eerste prijs in categorie B was Jan Verheyen uit Hasselt (België). Hij won een geldprijs van EUR 350 en een concert in 2007. Naast het verplichte werk speelde hij ook De Kathedraal, van Arthur Meulemans, en Labyrinth gecomponeerd door Geert D'hollander. Een bedrag van EUR 200 was de prijs voor Toru Takao voor de uitvoering van de Fantasie in d, geschreven door Wolfgang A. Mozart, de eerste twee delen van de Sonata fervida per campanae van Geert D'hollander, en het verplichte werk.

LUISTERWEDSTRIJD
Voor het publiek en de inwoners van Tiel werd tijdens de lunch een luisterwedstrijd georganiseerd. Beiaardier Gideon Bodden bracht tien bekende populaire liederen, waaronder Summertime, Hup Holland Hup en Dromen zijn bedrog. De titels van deze liedjes waren afgedrukt op een deelnameformulier, maar in de verkeerde volgorde. De meeste mensen waren in staat om de volgorde waarin de liedjes werden gespeeld correct vast te stellen. Vier personen wonnen een kleine geldprijs.

 

Back