INTERNATIONAAL BEIAARDCONCOURS VENLO
 
  St. Martinuskerk  

VENLO - De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging organiseerde in samenwerking met de Stichting Het Venloos Carillon op zaterdag 12 juni 2004 een Internationaal Beiaardconcours op de beiaard van de St. Martinuskerk te Venlo. Deze beiaard telt 53 klokken volgens de reeks c1 - d1 - chrom. - f5, die als zodanig op het klavier zijn aangesloten.

WEDSTRIJD
Het concours was een 'open concours', dat wil zeggen zonder onderscheid tussen gediplomeerde en ongediplomeerde beiaardiers, en bestond uit een interpretatiewedstrijd met als verplicht werk Bronze Green Oak Cappriccio in 2003 geschreven is door Marcel Siebers, stadsbeiaardier van Venlo. De componist had in dit werk op humoristische wijze fragmenten van het in Nederland bekende lied over het 'bronsgroen eikenhout' verwerkt.

Naast dit verplichte werk werd van de deelnemers verwacht dat zij nog twee vrije werken ten gehore zouden brengen. Eťn werk uit de periode Barok / Klassiek, en ťťn originele beiaardcompositie van na 1945.

De inschrijving voor het concours verliep zeer vlot: maximaal 10 deelnemers konden meedoen. Uiteindelijk traden zes mannen en vier vrouwen aan afkomstig uit zes verschillende landen: Elena Sedina, Sergej Gratchev (Rusland), Anne Kroeze, Wim Ruitenbeek, Nan Los (Nederland), Toru Takao (Japan), Els Debevere, Paul Hoste (BelgiŽ), Charles Dairay (Frankrijk), en Monika Kazmierczak (Polen).

JURY
De internationale jury bestond uit Carlo van Ulft (voorzitter, beiaardier - USA), John Courter (componist en beiaardier - USA), Frans Haagen (beiaardier en organist - Nederland), Jos D'hollander (componist en beiaardier - BelgiŽ) en John de Goede (Directeur Stichting Kunstzinnige Vorming Venlo).

Zoals gebruikelijk geschiedde de jurering conform het juryreglement van de NKV. De jury had geen gemakkelijke taak, maar slaagde er toch in een uitslag vast te stellen waarin de meeste aanwezigen zich goed konden vinden.

PRIJZEN
De burgemeester reikte in het historische stadhuis van Venlo de prijzen uit, nadat de voorzitter van de jury de prijswinnaars bekend had gemaakt.

Sergej Gratchev, afkomstig uit Rusland en afgestudeerd aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' te Mechelen, werd door de jury aangewezen als de beste speler van de dag. Het leverde hem een geldprijs van EUR 1.000 en een toezegging voor een beiaardconcert in 2005 op. Hij overtuigde de jury met als vrij werk de eigentijdse compositie Triton van DaniŽl Schroyens en de door Leen 't Hart bewerkte Fantasie in d van Wolfgang A. Mozart.

De tweede prijs van EUR 500 en een concert was voor Monika Kazmierczak, leerling van Arie Abbenes aan de Nederlandse Beiaardschool. Monika speelde het verplichte werk erg goed en liet dit volgen door een door Arie Abbenes bewerkt Allegro van Haydn. Haar uitvoering van het kleurrijke Movimenti van Geert D'hollander maakte op velen indruk.

Charles Dairay uit Frankrijk werd door de jury de derde prijs van EUR 250 toegekend. Zelfverzekerd en erg vrij speelde hij Preludium III van Matthias Vanden Gheyn. Verrassend klonk de niet eenvoudig te spelen compositie Giocoso Frescamente van Boudewijn Zwart.

 

Back