INTERNATIONAAL BEIAARDCONCOURS WINTERSWIJK
 
  St. Jacobstoren  

WINTERSWIJK - Op vrijdag 7 september 2001 organiseerde de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging in samenwerking met de Stichting Carillon Jacobstoren Winterswijk een internationale beiaardwedstrijd in Winterswijk. De 48 klokken van het instrument, volgens de reeks es1 (c1) – f1 – chrom. – es5, werden in 1993 gegoten door Koninklijke klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. De beiaard hangt in een gesloten toren en heeft een klavier volgens de Europese standaard.

WEDSTRIJD
De wedstrijd begon om 13.00 uur en eindigde omstreeks 22.00 uur 's avonds. Twaalf beiaardiers speelden in twee categorieën: A – beiaardiers met een diploma, en B – beiaardiers zonder diploma.
Kandidaten die deelnamen in categorie A was toegestaan een verplicht werk te kiezen: òf Passacaglia van Jos. Lerinckx (1920-2000), òf Exodus van David Harold Cox. Deelnemers in categorie B moesten twee verplichte werken ten gehore brengen: Reflections van Gary White (geb. 1937) èn Thema en variaties van Staf Nees (1901-1965).

JURY
De leden van de jury waren Geert D'hollander (voorzitter), Roel Smit, Joke Brandsma, Leon van der Eijk, en Hans Barten. Op de middag was het weer nog acceptabel, maar 's avonds regende het veel. De jury – in de open lucht gezeten – had het af en toe moeilijk.

WINNAARS
De eerste prijs in categorie A werd toegekend aan Anne Kroeze uit Emmeloord. De tweede prijs was voor Henk Veldman uit Amersfoort. In categorie B werden eveneens twee prijzen uitgereikt. De eerste prijs was voor Nan Los uit Veldhoven, terwijl Esther Schopman uit Enschede de tweede prijs ontving.

 

Back