INTERNATIONAAL QUATRE MAINS CONCOURS ZWOLLE
 
  Peperbus Zwolle  

ZWOLLE - De Zwolse Beiaard Stichting organiseerde met assistentie van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging op zaterdag 1 september 2007 een Internationaal Quatre Mains Beiaardconcours. Het carillon van Zwolle telt 51 klokken volgens de reeks bes0 - c1 - d1 - es1 - chrom. - d5. Het nieuwe klavier is een combinatie van de Noord-Europese en Amerikaanse standaard.

De beiaard werd in 1930 in gebruik genomen. De stad was in staat de klokken te kopen van de rente van geld dat opzij was gezet om een nieuwe brug te bouwen over de rivier die langs de stad loopt. Toendertijd werden 42 klokken besteld bij Taylor. Vele jaren later werden er enkele discant-klokjes toegevoegd en pas recent, na de renovatie van de toren, werden een es1- en een bes0-klok toegevoegd.

PRIJZENGELD EN JURY
Er waren twee prijzen beschibkaar gesteld: een eerste prijs van EUR 1.500 en een tweede prijs ten bedrage van EUR 900. Gewaardeerde leden van de jury waren Bernard Winsemius, Gideon Bodden en Geert D'hollander. De jury werd geassisteerd door een niet-meestemmende secretaris.

WEDSTRIJD
Vijf duo's hadden zich voor deze speciale en zeer internationale wedstrijd ingeschreven: An Lommelen en Dina Verheyden (België), Anna Maria Reverté en Koen Van Assche (Spanje en België), Bauke Reitsma en David van der Vlies (Nederland), Esther Schopman en Hylke Banning (Nederland), en Malgosia Fiebig en Toru Takao (Polen en Japan).

Na een lunch en de loting startte het eerste duo om 13.30 uur. Iedereen moest het door Geert D'hollander geschreven verplichte werk spelen dat als titel Bolero for Bells had gekregen. Dit nieuwe werk was gecomponeerd in opdracht van de Zwolse Beiaard Stichting en zal binnenkort worden uitgegeven. Het bleek een indrukwekkend stuk te zijn dat bepaald niet gemakkelijk te spelen was!

Veel luisteraars zaten in de tuin van het Stedelijk Museum. Aldaar konden ze niet alleen de beiaardiers horen, maar hen ook bezig zien op een groot plat televisiescherm.

PRIJSUITREIKING
Om 17.00 uur vond de prijsuitreiking plaats in de bar van het museum. Uiteraard waren er toespraken van Pieter Loos, voorzitter van de Zwolse Beiaard Stichting, Henk Lemckert, voorzitter van de NKV, en Bernard Winsemius als voorzitter van de jury. Maar het meest belangrijke en lang verwachte moment was de bekendmaking van de winnaars.

Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle, was trots de eerste prijs uit te kunnen reiken aan Malgosia Fiebig en Toru Takao. Behalve het verplichte werk speelden zij ook twee delen uit een bewerking van Le Tombeau de Couperin van Maurice Ravel. Winnaars van de tweede prijs waren Anna Maria Reverté en Koen Van Assche. Hun vrije werken waren de Coppélia-Fantasy, een nieuw quatre mains stuk van Geert D'hollander gebaseerd op de Romantische Walsen van Delibes, en vier delen van een bewerking van de Schilderijententoonstelling van Modest Moussorgsky. De burgemeester reikte ook aan alle deelnemers een oorkonde van de stad Zwolle uit.

Namens de deelnemers bedankte Koen Van Assche de stad Zwolle en de leden van de Zwolse Beiaard Stichting voor de organisatie van deze succesvolle wedstrijd. Hij sprak ook de hoop uit dat een nieuwe wedstrijd niet te lang op zich zal laten wachten, zeker omdat de vorige wedstrijd in Douai in 1994 plaatsvond.

 

Back