Hahnenklee | Duitsland | 1 maart 2025
Sinds begin 2024 is Hahnenklee, de thuisbasis van de beiaard met 49 klokken in de staafkerk, een officiële beiaardschool in samenwerking met de Koninklijke Beiaardschool Mechelen en de Duitse Beiaardvereniging begonnen. De school staat open voor alle studenten van de Koninklijke Beiaardschool Mechelen, evenals voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren bespelen van de beiaard.
Op de begane grond van het gastenverblijf is een oefenbeiaard beschikbaar, en een tweede is momenteel in productie door Reinold van Zijl. Studenten en gastbeiaardiers kunnen verblijven op de bovenverdieping van het gastenverblijf.
Er loopt een inzamelingsactie om de oprichting van een muziekbibliotheek te ondersteunen en de aankoop van de tweede oefenbeiaard te financieren.
Voor meer informatie, bezoek Hahnenklee op deze website.
Hannover | Duitsland | 1 maart 2025
Al vele jaren organiseert het DIAKOVERE Henriettenstift in samenwerking met de DGV een beiaardworkshop in Hannover.
De beiaard, gegoten door de F. W. Schilling-klokkengieterij (Heidelberg), werd in 1960 ingewijd. De toren staat midden in het park van het Henriettenstift en is een van de weinige in Duitsland die bespeeld kan worden zonder trappen te beklimmen. Elke dag rond het middaguur speelt het instrument automatisch geestelijke melodieën.
In het midden van de jaren negentig ontstond het idee voor deze workshop dankzij de Hannoverse beiaardiers Anna-Maria Helbig, diacones Lore Wartenberg en cantor dr. Karl-Friedrich Waack. Cantor S. Anke-Christina Müller, sinds 1996 verbonden aan het DIAKOVERE Henriettenstift, organiseerde in 1997 de eerste beiaardworkshop in Hannover. Tot aan zijn overlijden in oktober 2018 leidde Wilhelm Ritter (Kassel) de jaarlijkse zomercursus. In 2019 was Mathieu Daniel Polak (Rotterdam) de docent. Tijdens die workshop ging Polaks compositie "De Woerdense Suite" voor torenbeiaard (1 speler) en mobiele beiaard (2 spelers) in première. De compositie is opgedragen aan Henk Verhoef ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als stadsbeiaardier van Woerden.
In augustus 2024 vierden de deelnemers het 25-jarig jubileum van de beiaardcursus in Hannover met veel klokkenmuziek, lessen op drie oefenbeiaarden en diverse lezingen.
Kiel | Duitsland | 7 juni 2024
Midden jaren '90 ontstond het idee om een beiaard te installeren in de toren van het voormalige klooster van Kiel, een nieuw instrument gefinancierd door donaties. De beiaard werd in september 1999 ingehuldigd, oorspronkelijk met 45 klokken. In 2005 werden er nog vijf klokken toegevoegd. De grootste klok weegt 620 kg, de kleinste 5 kg, en het totale gewicht is 4.085 kg. Het instrument klinkt een kleine terts lager en het stokkenklavier is volgens de Midden-Europese standaard.
Vanaf het begin vormden beiaardiers Gunther Strothmann en Gerd Heinrich de drijvende kracht achter het instrument geweest. Zij organiseerden alle concerten in de "Kieler Klokkensommer" en nodigden lokale en internationale gasten uit. Meer recentelijk zijn Reinhild Kunow en Volker Scheibe bij het team gekomen. De Kieler Beiaard heeft een ervaren en dankbaar publiek, dat geniet van het luisteren vanuit een klein park op de plaats van het voormalige klooster.
Het Kieler Carillonheft vol. I en vol. III werden gepresenteerd als een verzameling van originele composities en arrangementen voor beiaard. Het Kieler Carillonheft vol. II werd samengesteld ter gelegenheid van Gunther Strothmann's 70e verjaardag en bevat muzikale werken van 19 verschillende musici. Het Kieler Carillonheft vol. IV werd gepubliceerd ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Kieler Beiaard, met bewerkingen van religieuze liederen, originele composities voor beiaard en arrangementen.
Voor meer informatie, bezoek onze website.