Annecy | Frankrijk | 1 maart 2025
Na enkele jaren schrijven, publiceert Pierre Paccard een boeiend boek (264 pagina’s) over de saga van de Paccard-familie en over het beroep van klokkengieter. Dit boek in groot formaat is rijkelijk geïllustreerd en zal ongetwijfeld vele liefhebbers kunnen bekoren. Niet alleen oogt de strakke, moderne lay-out bijzonder prettig maar ook qua inhoud werkt de passie van de auteur aanstekelijk op de lezer.
Het idee voor dit boek werd de auteur in januari 1981 door de voorzitter van de «Bond van de Gieterij Industrieën» aangereikt. Tijdens het schrijfproces, veranderde het in een soort industrieel en muzikaal «chanson de geste» ! Uiteindelijk is het een verhaal geworden van een familie die sinds 1796 klokken giet en beschrijft het hun belangrijkste verwezenlijkingen zoals onder meer de bouw van beiaarden. Op het einde van het werk staat een lijst met 200 bourdons die meer dan 2 ton wegen. Het boek biedt eveneens advies en verschaft de nodige inzichten aan mensen die aan klokkentorens moeten werken (architecten, regionale culturele zaken...) of eigenaar-beheerders van kloken zoals gemeentehuizen, parochies.
Deze publicatie is geschikt voor iedereen die meer wil weten over het specifieke beroep van klokkengieter of over deze bijzondere familie. In die zin richt het zich in het bijzonder tot een publiek van kenners. Er wordt heel gedetailleerd uitleg gegeven over het fabricatieproces en de vormgeving van klokken. Het onderwerp zal beiaardiers en klokkenliefhebbers bijgevolg beslist interesseren!
Een interview met Pierre Paccard verscheen in juni 2024 in de krant L’Art campanaire van de GCF (Guilde des Carillonneurs de France) uitgave num. 111.
De publicatie (in het Frans) is verkrijgbaar in het Paccard museum in Annecy of kan via de online shop van het museum besteld worden.
Het omslag van het nieuwe boek
Frankrijk | 7 juni 2024
Het GCF Nationaal Interpretatie Examen viert zijn 20-jarig jubileum in 2024.
Sinds 2004 worden de examens georganiseerd op verschillende locaties in het nationale territorium: Hondschoote (2004), Lisieux (2005), Tourcoing (2006), Cappelle la Grande (2007), Grézieu-la-Varenne (2009), Cholet (2023), Duinkerken (2024). De mechanische staat en het bereik van een beiaard zijn twee belangrijke criteria voor het organiseren van de evenementen.
Het examen is zowel voor individuele beiaardiers als voor degenen die een beiaardcursus volgen, en is gericht op Franse of buitenlandse kandidaten van alle leeftijden.
Ondanks de wisselende locatie van dit examen hebben zich elk jaar meer dan twintig kandidaten ingeschreven.
De cursus bestaat uit 3 cycli (4 jaar in de eerste cyclus, 3 jaar in de tweede cyclus, 2 jaar in de derde cyclus). De verplichte stukken worden geselecteerd door een commissie van het Gilde.
Het succesvol voltooien van de derde cyclus resulteert in de toekenning van een beiaardiersdiploma. Ter gelegenheid hiervan biedt de Paccard-gieterij een gepersonaliseerde klok aan elke winnaar aan.
De examenjury bestaat uit beiaardiers en muzikale persoonlijkheden van de gastlocatie.
Laten we hopen dat de duurzaamheid van dit examen bijdraagt aan het voortbestaan van het beiaardonderwijs in Frankrijk.
Enkele klokken van de beiaard van Bourbourg
Bailleul | Frankrijk | 8 maart 2024
Het hoogtepunt is het jaarlijkse congres van de Guilde des carillonneurs de France, gepland van 19 tot 21 juli 2024 in Bailleul. "Onze beiaard, in de spits van het belfort, maakt deel uit van de identiteit van onze stad" zo schrijft de burgemeester van deze stad.
De beiaard uit 1932 telt 35 klokken, heeft een manueel klavier en een speeltrommel voor de automatische muziek. In 1992 werd het geclassificeerd als een historisch monument. Dankzij een recente restauratie klinkt het instrument weer over de stad van Mélusine.
De beiaardiers van het Franse gilde kijken ernaar uit om hier in juli weer bijeen te komen voor een afwisselend programma rondom de beiaard en het ontdekken van de stad en de 'Monts de Flandres'.
Meer Franse nieuwsberichten zijn op de website van het gilde te vinden.
De beiaard bestaat uit 35 klokken.