Stavanger | Noorwegen | 7 juni 2024
Stavanger ligt in het zuidwesten van Noorwegen. Zowel de kathedraal, het bisdom als de stad dateren uit 1125 en zullen volgend jaar 900 jaar vieren. Tijdens jaren van opgravingen en restauratiewerkzaamheden is de kathedraal gesloten geweest, maar zal in augustus 2024 heropend worden.
De eerste kathedraalbeiaard met 22 klokken van Warner Bell Foundry in Engeland werd in 1921 geïnstalleerd. Beiaardier Harry Withers uit Bournville werd uitgenodigd voor de inwijding in januari 1922. Withers was autodidact, maar werd erkend door Jef Denijn die datzelfde jaar zijn beiaardschool in Mechelen begon. Gedurende deze eeuw is er in Stavanger bijna altijd een traditie geweest van dagelijkse beiaardconcerten.
Het instrument werd in 1998 uitgebreid met 15 klokken en in 2000 met nog eens 12 klokken, alle van de Olsen Nauen Bell Foundry. Vandaag de dag bevat het 49 klokken met een basis van e1 (1078 kg).
Plannen voor een restauratie waren gemaakt voor het beiaardjubileum in 2022, maar vanwege een gesloten kathedraal moest het werk worden uitgesteld. Een nieuw en modern klavier van Eijsbouts is nu gearriveerd en zal het oude vervangen. Een Apollo III-computer en een pneumatisch systeem voor automatische muziek zullen ook worden geïnstalleerd. Binnenkort zal de klokmuziek de eerste 100 jaar van beiaardkunst in Noorwegen en het 900-jarig jubileum van Stavanger vieren.
Vegar Sandholt
De kathedraal in Stavanger.
Het interieur van de kathedraal in Stavanger.
Het nieuwe stokkenklavier voor het instrument in Stavanger.
Stavanger | Denemarken | 8 maart 2024
Het nieuwe carillon voor de Grindsted Church in Denemarken, dat naar verwachting met Pasen 2024 gereed is, zal uit 61 klokken bestaand (Bb0-C1-c6). De klokken, met een gewicht van in totaal bijna 20 ton zijn gegoten door Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten (Nederland).
Het is een bijzonderheid dat de klokken evenredig zwevend gestemd zijn volgens "Neidthardt - Für das Dorf 1732". Deze stemmethode werd voor het eerst in 2011 toegepast bij een kleine beiaard met 27 klokken in Vejlby Kirke, Allingåbro in Denemarken en is sindsdien gebruikt voor het carillon van 50 klokken in de Bodø domkirke In Noorwegen, en de Aulum Kirke in Denemarken met 28 klokken.
Het stokkenklavier is gemaakt volgens de BWF 2006 standaard. In de speelcabine is bovendien een bijpassend oefenklavier geplaatst. In totaal zijn 36 klokken van een magnetische hamer voorzien voor het automatisch spel.
Sinds 2019, vanwege ernstige roestvorming, is het niet mogelijk geweest om handmatig het King Frederik IX's Klokkespil in Løgumkloster te bespelen. De uitgebreide restauratie omvat ook de iconische stalen toren.
Tegelijkertijd wordt het spel van 49 klokken met twee octaven in de diskant uitgebreid tot een totaal van zes octaven (73 klokken). Het nieuwe stokkenklavier is gemaakt volgens de BWF 2006 Standaard.
Lees meer op de NSCK website.
De stalen klokkenstoel met de klokken.